Inkontinans (İdrar Kaçırma)

İnkontinans kişinin istem dışı idrar kaçırmasıdır. İdrar kaçırmadan şikayetçi olmak için belirli bir miktar yoktur kimi kadın birkaç damla idrar kaçırma ile rahatsız olurken kimi pet kullanmasına rağmen yakınmayabilir. Şikayet tamamen kadının sosyo kültürel düzeyi ile ilgilidir. Kimi kadınlarda idrar kaçırma yaşlılığın doğal bir sonucu olarak kabul edilirken  kimi kadınlar birkaç damla idrar kaçmasından( idrar kokusu ve idrar hissi yüzünden) bile ciddi anlamda sıkıntı duyabilirler. Dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen idrar kaçırma miktarı ne kadar olursa olsun tedavi gerektirebilir.  Genellikle 40’lı yaşlardan sonra, çok sayıda ve/veya zor doğum yapan kadınlarda yaklaşık %30 oranında görülmektedir. Fakat bu orana rağmen doktora başvurma çok daha düşük düzeydedir. Bunda utanma,  fayda göreceğine inanmama temel rol oynamaktadır.

İdrar kaçırmanın farklı tipleri vardır. Bunlar;

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Farklı sebeplerle mesane kasının aşırı kasılmasına bağlı olarak hastalar idrar hissi duydukları anda dayanılmaz şekilde tuvalete gitme ihtiyacı duyarmaları ve çoğu zaman tuvalete yetişemeden idrarlarını kaçırmalarıdır.

Stress inkontinans (Efor inkontinansı): Öksürme, gülme, hapşırma gibi karın içi basıncın artığı durumlarda idrar hissi duymadan idrar kaçırmadır.

Bazı kişilerde ise yukarıdaki iki farklı tip beraber bulunabilir. Buna karışık tip ( mixt) idrar kaçırma denir. 

İdrar kaçırmanın tipinin saptanması tedavinin doğru planlanması açısından önemlidir. Çünkü sıkışma tipi idrar kaçırmaya uygulanacak tedavi ilaç tedavisiyken stres inkontinansın temel tedavisi cerrahidir. Sıkışma tipi idrar inkontinansına uygulanacak cerrahi çoğu zaman tablonun daha da kötüleşmesine yal açabilir. Tablonun başlangıç düzeylerinde menopozdaki kadınlara uygulanacak lokal hormon tedavisi de faydalı olabilmektedir

Karışık tip idrar kaçırmada  ise her iki tipin tedavisinin ayrı ayrı yapılması gerekebilir

İdrar Kaçıran Hastalarda Tanı: Yukarıda da belirtildiği gibi öncelikle idrar kaçırmanın tipi belirlenir( öykü, jinekolojik muayene, laboratuvar incelemeleri ile ).  Şikayetlere eşlik eden rahim, mesane sarkması gibi problemlerin olup olmadığı saptandıktan sonra idrar kaçırmasının nedenine  yönelik tedavi cerrahi,  ilaç ,davranış tedavisi ve/veya hareket tedavisi uygulanır. Ayrıca hastalarda şeker hastalığı, kronik kabızlık gibi idrar kaçırma şikayetini artıran durumların tedavisi de mutlaka yapılmalıdır.